Om du är modig (eller dum nog) att vilja tapetsera själv, kommer här några råd som hjälper dig att välja rätt typ av tapeter.
Tapeter – att välja rätt sort
VIKTIGT: En vanlig myt om att tapetsera är att en väl utförd tapetsering innebär att du ”inte kommer att kunna se skarven mellan varje våd”, eller ”sammanfogningen” som det ibland kallas. Jag hävdar att detta är en myt, eftersom det finns så många variabler i tapetsera som gör att du helt enkelt inte kan garantera att tapetseringen blir ”skarvlös”. Utan att gå in på alla faktorer vill jag påstå att min erfarenhet är, att det är omöjligt för någon att garantera att skarven inte kommer att synas (ni läste det här först). Och jag har tapetserat många väggar som målare i Visby.
Några av faktorerna är: tapetens tjocklek, tapetkvaliteten, väggen och dess ytbehandling, tapetlimmet, skickligheten hos den som tapetserar, temperatur, luftfuktighet och typ av arbetsområde – och det är bara ett fåtal. Kort sagt; gör ditt bästa, men gräm dig inte över misslyckade försök att skapa osynliga skarvar.
OK, lite om att välja rätt typ av tapeter
Vad ska du göra med väggarna när de är tapetserade? Ska du måla över dem eller ha tapeten som det slutliga ytskiktet? Oavsett vilket, välj en tapet av god kvalitet. Min erfarenhet är att, här i Sverige, är god kvalitet inte lika med högt pris. Det finns ett speciellt tapetmärke, som tillverkas av ett känt namn, vilket är samma som namnet på en ”High Street-butik”. Tapeterna är ganska dyra och oftast blommiga. Personligen har jag aldrig lyckats hänga en Laura Ashley-tapet med bra resultat – och jag gillar dem inte alls. Men det är min personliga uppfattning förstås.
Om du ska måla på tapeten, använd en övermålningsbar tapet av god kvalitet eller en underlagstapet i form av t.ex. glasfiberväv.
Hur hittar du bra kvalitetstapeter?
Vad jag gör är att bara köpa dem från måleributiker, istället för från butiker på ”fina gatan” eller det stora byggvaruhuset. Med det menar jag inte att butiken på ”fina gatan” eller stora gör-det-själv-kedjor inte har bra tapeter – jag säger bara att de tenderar att sälja en blandad kompott av tapeter. Måleributiker, som främst tillgodoser professionella målare och inredare, säljer på det hela taget bara kvalitetsprodukter och till mycket rimliga priser. The Dulux och Crown Merchants är bra och det är också Brewers Decorators’ Merchants.
Ju tjockare tapet desto bättre. Tjockare tapeter är slitstarkare, de drar sig mindre och tyngden kommer enbart att hjälpa dig att få rakare linjer och skarvar. Ja, de kommer att kräva mer lim, men det är en minimal kostnad. Om du använder underlagstapet eller glasfiberväv bör du välja 1 200 grader, eller gå till och med upp till 1 400. När det gäller att hänga tapeten, kommer en tjockare tapet skarva mot den sista våden så mycket bättre än en tunn tapet.
Om tapeten du valt är den du slutligen vill ha (alltså inte en underlagstapet som du ska efterbehandla) skulle jag alltid välja en tjockare tapet och inte en väv-tunn. Om du inte ska ha en enfärgad eller randig tapet (lodrät rand), så kommer det oundvikligen att behöva göra en viss mönsterpassning. Välj därför inte en tapet med ett så komplext mönster att det blir ett helvete att mönsterpassa varje våd på väggen.
Tips för att tapetsera
Mät dina väggar och köpa tillräckligt med tapet, med samma batchnummer på varje rulle, för att göra hela jobbet på en gång. Skulle du tapeten ta slut och du behöver köpa mer, är det inte säker att du hittar tapeter med samma batchnummer igen – och då kan färgen variera avsevärt. Så köp allt du behöver i ett svep. Om du köper från en färghandlare eller målarbutik är chansen stor att du kan returnera det du inte använder, så länge rullen är oöppnad och du har kvittot kvar.
De enda tapeter som du kan köpa var som helst, utan risk alls, är fiberväven. Den var mycket populär på 60-talet och 70-talet, men finns fortfarande och har sin plats, särskilt om du har väggar som är i dåligt skick. Om du ser att du på inget sätt kommer att kunna få en slät vägg med raka linjer så kanske fiberväven är svaret. Du kan överlappa den utan alltför för stora problem, du behöver inte mönsterpassa – normalt målar du på fiberväven efter uppsättning och då kan du dölja en hel del problem med färgen.
Tapetsering är aldrig den ”enkla vägen”, så gör det enkelt för dig själv genom att i första hand välja rätt typ av tapet.
- Välj en tjockare tapet.
- Ju mindre mönsterpassning, desto enklare.
- Köp inte billigt skräp.
OBS: De senaste erfarenheterna har visat mig att det idag finns en stor mängd importerade europeiska och kinesiska tapeter på den svenska marknaden. Många av dem är tydligen av hög kvalitet och inte billiga. Dock verkar kvaliteten inte vara av den normalt högre standarden vi är vana vid och de drar sig antingen för mycket när de limmas eller så vrider de sig. Och de verkar faktiskt krympa när du har klistrat dem. Detta orsakar problem. Felet är inte i utformningen av mönstret, men den sämre tillverkningen av ytskiktspappret. Personligen överväger jag nu att antingen bara använda svensktillverkade tapeter eller att inte tapetsera alls längre. Jag måste undersöka detta ytterligare, men jag skulle råda alla som köper tapeter att välja dem med stor omsorg och bara köpa svenska kvalitetstapeter.