Målarbloggen – Allt inom måleri och tapetsering

Välja rätt typ av tapet för ditt hem

Tapeter har förmågan att förvandla ett rum och skapa en unik atmosfär. Att välja rätt typ av tapet är viktigt för att uppnå det önskade resultatet. Det finns många olika typer av tapeter att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och egenskaper. I den här artikeln kommer vi att utforska olika typer av tapeter och ge dig råd för att hjälpa dig att välja den perfekta tapeten för ditt hem.

Papperstapeter – klassiskt och tidlöst

En av de vanligaste typerna av tapeter är papperstapeter. Dessa tapeter är tillverkade av papper eller cellulosa och är relativt lätta att installera. Papperstapeter finns i olika mönster, färger och texturer, vilket ger dig en stor variation att välja mellan.

Det klassiska utseendet och den tidlösa känslan hos papperstapeter gör dem till ett populärt val för många hem. De är också prisvärda och kan enkelt bytas ut eller målas över om du vill förändra utseendet på rummet. Det är viktigt att notera att papperstapeter vanligtvis är mindre tåliga än andra typer av tapeter och kan lätt skadas av fukt eller smuts.

Vinyltapeter – hållbara och mångsidiga

Om du letar efter en tapet som är hållbar och lätt att rengöra, är vinyltapeter ett utmärkt val. Vinyltapeter är tillverkade av en plastbaserad PVC-film och har en vattentät yta som gör dem mycket motståndskraftiga mot fukt och fläckar. De är också slitstarka och kan enkelt torkas av för att hålla dem fräscha och rena.

En av de stora fördelarna med vinyltapeter är deras mångsidighet. De finns i olika mönster och färger, och vissa är till och med utformade för att efterlikna andra material som trä eller tegel. Du kan använda vinyltapeter i alla rum i ditt hem, inklusive badrum och kök, där fukt och smuts är vanligt förekommande.

Textil- och tygtapeter – lyxig känsla

För den som letar efter en mer lyxig och unik känsla kan textil- och tygtapeter vara ett fantastiskt alternativ. Dessa tapeter är tillverkade av olika typer av tyger, som silke, sammet eller linne, och ger ditt rum en mjuk och lyxig känsla. Textil- och tygtapeter finns i olika mönster och texturer och kan vara ett utmärkt sätt att lägga till färg och stil i ditt hem.

Det är viktigt att komma ihåg att textil- och tygtapeter kräver mer omsorg och underhåll än andra typer av tapeter. De kan vara känsliga för fläckar och kan ha begränsad hållbarhet. Det rekommenderas att använda dem i rum med mindre trafik och undvika områden där de kan utsättas för fukt eller smuts.

Målade tapeter – gränslös kreativitet

För de som älskar att vara kreativa och unika kan målade tapeter vara den perfekta lösningen. Istället för att använda färdiga tapeter kan du skapa din egen design genom att måla direkt på väggen. Detta ger dig möjlighet att skapa ett helt unikt utseende som passar perfekt till din personliga stil och preferenser.

Det finns olika tekniker som du kan använda för att måla tapeter, som sjabloner eller frihand. Du kan också experimentera med olika färger, mönster och texturer för att skapa en unik och intressant effekt. Målade tapeter ger dig en gränslös kreativitet och kan vara ett fantastiskt sätt att uttrycka din personlighet i ditt hem.

Sammanfattning

När det gäller att välja rätt tapet för ditt hem finns det många olika typer att välja mellan. Papperstapeter är klassiska och tidlösa, medan vinyltapeter är hållbara och mångsidiga. För en mer lyxig känsla kan textil- och tygtapeter vara ett fantastiskt alternativ. Om du älskar att vara kreativ kan målade tapeter ge dig en gränslös möjlighet att skapa din egen unika design. Ta hänsyn till dina egna preferenser, rummets stil och kraven för att hitta den perfekta tapeten som kommer att lyfta rummets atmosfär och skapa en unik visuell upplevelse.

Att överväga innan du väljer din tapet

Stil och inredning

Det är viktigt att välja en tapet som passar in i den övergripande stilen och inredningen i ditt hem. Om du har en modern inredning kan det vara lämpligt att välja en stilren och minimalistisk tapet. Å andra sidan, om du har en mer traditionell inredning kan en tapet med klassiska mönster och färger vara mer lämplig. Se till att tapeten kompletterar dina befintliga möbler och inredningsdetaljer för att skapa en enhetlig och harmonisk atmosfär i rummet.

Rummets användning

Tänk på hur rummet kommer att användas när du väljer tapet. Om det är ett högtrafikerat område, som till exempel hallen eller vardagsrummet, bör du välja en tapet som är hållbar och tålig mot slitage. Å andra sidan kan rum som sovrum eller kontor kräva en mer avslappnad och lugnande tapet för att skapa en avkopplande atmosfär.

Färg och ljus

Färgen på tapeten kan ha en stor inverkan på rummets övergripande utseende och känsla. Mörka färger kan göra att ett rum känns mindre och mer intimt, medan ljusa färger kan öppna upp rummet och ge en känsla av rymd. Tänk på rummets naturliga ljusinsläpp och välj en tapetfärg som kompletterar detta. Om rummet har begränsat ljus kan en ljusare tapet vara ett bra val för att skapa en ljusare och luftigare atmosfär.

Mönster och texturer

Mönster och texturer är ett annat viktigt element att överväga när du väljer tapet. Ett rum kan förvandlas med hjälp av olika mönster och texturer. Vertikala ränder kan skapa en illusion av höjd och göra att taket ser högre ut, medan horisontella ränder kan ge rummet en bredare känsla. Du kan också välja att använda tapeter med geometriska mönster, blommönster eller abstrakta mönster för att lägga till en unik touch till rummet.

Provmaterial

Innan du fattar ett slutgiltigt beslut, se till att få prover av de tapeter som du överväger. Många tapetleverantörer erbjuder prover som du kan ta med dig hem för att se hur de kommer att se ut i ditt rum och i olika ljusförhållanden. Proverna kan hjälpa dig att få en bättre uppfattning om tapetens färg, mönster och textur och avgöra om det är rätt val för ditt hem.

Avslutande tankar

Att välja rätt typ av tapet för ditt hem är en viktig process som kräver omsorgsfull övervägning. Genom att välja en tapet som matchar din inredning, tar hänsyn till rummets användning och beaktar färg, mönster och texturer kan du skapa den perfekta atmosfären i ditt hem. Ta dig tid att utforska olika typer av tapeter, få prover och tänk på kvaliteten och hållbarheten. Genom att göra din forskning och överväga alla de faktorer som nämnts ovan kan du välja den perfekta tapeten som kommer att lyfta rummets atmosfär och skapa en unik visuell upplevelse.

Att välja tapet

Det finns otroligt många tapeter att välja mellan. Inte nog med det, det finns olika material som tapeten är gjord utav också. Det gör att de fyller vissa funktioner. En tjock tapet är oftast lättare att sätta upp om du är nybörjare och är osäker på hur man gör. Det tjocka papperet har en förmåga att trycka sig själv uppåt mot taket en aning och till tapeten näst intill. Detta gör att den själv gör jobbet åt dig, kan man säga. Den breder ut sig av sig själv.

Men vilken tapet ska man välja?

Det kan vara svårt att veta men det finns saker som du kan tänka på och det kan göra valet enklare. Tänk över vilken färg du tycker mycket om och hur resten av huset är utformat och tapetserat. Det bästa är om du lyckas få en enhetlig bild över husets inredning och tapetsering. Om du blandar många olika färger med varandra så kommer du kanske att känna dig vilsen och det ger ett stökigt intryck.
Låt husets alla rum gå i en speciell stil. Om du ska inreda barnrum så kan du tänja lite på gränserna och använda lite starkare färger. Det kommer barnen att uppskatta.

Många gör detta fel när de ska välja tapet

Det som många gör fel är att man väljer en tapet och inreder efter vad sina gäster skulle ha tyckt om. Man vill ju kunna visa upp sitt hem och få trevliga kommentarer och då blir det lätt att utforma efter dem och inte dig själv. Gör inte det! Det är du som ska bo i rummen och därför bör du välja en tapet som du själv tycker om.

Tänk på att alltid anlita en seriös målare i Visby när du vill få hjälp med att tapetsera eller måla om hemma.

Köpa tapeter – Detta bör du tänka på

När du ska tapetsera ett rum så finns det några saker du bör tänka på. Att köpa tapeter som kommer att vara modern under en längre tid. Det är kul att få upp nya tapeter på väggarna men det är inte ett jobb som man vill göra så ofta. Det kommer kräva mycket tid och energi för att det ska bli rätt. Kontakta en rekommenderad målare/tapetserar i Visby om du behöver hjälp med tapetseringen.

Köp tillräckligt med tapet från början

När du har valt en tapet som du känner dig nöjd med så ska välja en bra återförsäljare. Då är det viktigt att du köper tillräckligt med tapet från början. Det är för att slippa gå tillbaka till återförsäljaren och köpa mer tapet vid ett senare tillfälle. Om du får slut på tapeter hemma och behöver mer till ditt rum så kan det bli problem. När du köpte tapeten så fick du ett nummer på tapeten. Om du går tillbaka och ska köpa mer tapet så kanske du inte får samma nummer. Detta betyder att du inte kommer kunna börja där du slutade. Det kommer att bli ett hack i tapetseringen och motivet kanske inte blir enhetligt. Se därför till att alltid köpa precis så mycket tapet som du behöver.

Lämna tillbaka tapet som blir över

Om du råkar köpa tapeter och det blir alldeles för mycket över, så kan du alltid gå tillbaka till återförsäljaren och lämna tillbaka rullarna som inte är öppnade och om du har kvittot kvar. Du har ingenting att förlora.

Det kommer att ta tid och energi när du ska tapetsera men det kommer vara värt mödan om du gör det på rätt sätt. Då kommer du unna njuta om tapeten under en längre tid och lätt kunna inreda efter denna.

Tapeter – Kvalitet på tapet som är gjorda utav olika sorts papper

När du köper tapeter så är det alltid bra att kontrollera att de är av god kvalitet. Det finns faktiskt tapeter som kan flytta på sig en mindre bit på väggen. De kan krympa eller skrumpna om det vill sig riktigt illa. Se därför till att köpa tapeterna av en bra återförsäljare.

Välj en seriös återförsäljare av tapeter

När du väljer återförsäljare så är det bra att veta vad tapeterna är gjorda utav för sorts papper. Ett tjockare papper är alltid ett bra val då det är mer slitstarkt. Men att ta hänsyn till miljön är inte att förglömma. En tapet som är bra för miljön är absolut något du bör överväga att välja. Det kommer förmodligen att kosta lite mer men det är det värt.

Så hittar du bra återförsäljare av tapet

Se till att din återförsäljare verkligen är seriös och kan sin sak. Du kan hitta bra återförsäljare via internet eller genom att kontrollera återförsäljarna som finns nära dig. Jämför de olika återförsäljarna med varandra och väg fördelar och nackdelar mot varandra. De kanske har möjlighet att erbjuda dig något slags paket. Det kanske betyder att en rekommenderade målare i Visby kommer och hjälper dig att sätta upp tapeterna hemma hos dig eller att tapetseraren kan erbjuda dig ett lägre pris.

Att jämföra är att påminna tapetserarna om att det finns konkurrens. Det är bra för både dig, som köpare, och för själva företagen. Det driver dem att gå längre och att pressa priserna för att bli bättre än sina motståndare.

Så väljer du rätt tapet när du ska tapetsera om

När du ska tapetsera om i ditt tex vardagsrum så är det oftast vanligt att man inte vill kunna se skarvarna mellan tapeterna. Det kan vara väldigt svårt att få tapeten att inte synas på detta sättet och det kommer att kräva en hel del jobb. Det kan också vara så att du får skära bort en hel del tapet från rullen för att få det att passa. Det är nästan omöjligt att undgå att det kommer bli skarvar. Även om du väljer att tapetsera rummet själv eller om du anlitat en professionell tapetserare i Visby så kommer du ändå troligen att kunna se skarvarna. Så är det bara.

Tips för att välja tapeter

Välj en tapet som du tycker mycket om och passar din stil. Du ska kunna känna att du enkelt kan inreda rummet och få en mysig och bra känsla. Att välja en blommig tapet kan försvåra dina möjligheter att inreda rummet på ett bra sätt. Det finns säkert ett bra sätt att inreda det på, men du kommer att bli väldigt begränsad i dina val.

Välj en tapet som är tidlös och som är ganska neutral men som ger en fin känsla. Det kommer att bli enklare att inreda efter tapeten och det kommer att ge dig många möjligheter till att förändra inredningen med tiden. En blommig tapet kan lätt bli omodern, så tänk därför på valet av tapet mycket noga.

En tjockare tapet är oftast enklare att sätta upp än en tunn. En tjockare tapet kommer att kräva mer lim och sådant men i det långa loppet så är det du som står som vinnare, med en tapet som är slitstark och som kommer att hålla länge.

Tapetsera själv eller anlita en tapetserare?

Inredningen ändras hela tiden. Det som var modernt förr är inte så populärt just idag. Samma gäller tapeter. Tapeterna är svårare att byta ut. En duk kan man enkelt slänga och köpa ny, men en tapet kräver planering, fundering och är tidskrävande att sätta upp. Det kan då vara en bra idé att anlita någon som vet vad de gör. Du vill kunna få ett bra resultat och att det ska gå fort. Om du gör det själv så kommer du att behöva kombinera ditt jobb och vardagliga sysslor med att sätta upp tapeterna. Detta gör oftast att momentet dras ut och det blir sällan klart den tid som man hade tänkt sig från början.

Bör man anlita en professionell tapetserare för att sätta upp nya tapeter?

anlita en tapetserare för att sätta upp ny tapet

Det kan därför vara bra att anlita någon som är van och som kan lägga ner hela sin själ i arbetet. De flesta affärer som säljer tapeter kan oftast erbjuda dig hjälp med att sätta upp dem. De kanske har ett erbjudande som omfattar både tapeter och någon som sätter upp dem åt dig för ett billigt pris. Att anlita någon, kostar alltid en extra slant men det kan det vara värt. Du kan dock söka på internet efter duktiga tapetserare och se till att läsa vad andra, tidigare kunder tyckt om resultatet. Då kommer du att kunna avgöra om denna person låter intressant eller inte.

Det enklaste är ju att du gör det själv men om du inte har kunskaperna som krävs så kan det, som sagt, vara en bra idé att anlita en målare i Visby där det finns någon som vet vad de gör. Resultatet kommer att bli väldigt bra och du kommer att njuta av dina tapeter under en lång tid framöver.

Tips för dig som vill tapetsera själv

Om du är modig (eller dum nog) att vilja tapetsera själv, kommer här några råd som hjälper dig att välja rätt typ av tapeter.

Tapeter – att välja rätt sort

VIKTIGT: En vanlig myt om att tapetsera är att en väl utförd tapetsering innebär att du ”inte kommer att kunna se skarven mellan varje våd”, eller ”sammanfogningen” som det ibland kallas. Jag hävdar att detta är en myt, eftersom det finns så många variabler i tapetsera som gör att du helt enkelt inte kan garantera att tapetseringen blir ”skarvlös”. Utan att gå in på alla faktorer vill jag påstå att min erfarenhet är, att det är omöjligt för någon att garantera att skarven inte kommer att synas (ni läste det här först). Och jag har tapetserat många väggar som målare i Visby.

Några av faktorerna är: tapetens tjocklek, tapetkvaliteten, väggen och dess ytbehandling, tapetlimmet, skickligheten hos den som tapetserar, temperatur, luftfuktighet och typ av arbetsområde – och det är bara ett fåtal. Kort sagt; gör ditt bästa, men gräm dig inte över misslyckade försök att skapa osynliga skarvar.

OK, lite om att välja rätt typ av tapeter

Vad ska du göra med väggarna när de är tapetserade? Ska du måla över dem eller ha tapeten som det slutliga ytskiktet? Oavsett vilket, välj en tapet av god kvalitet. Min erfarenhet är att, här i Sverige, är god kvalitet inte lika med högt pris. Det finns ett speciellt tapetmärke, som tillverkas av ett känt namn, vilket är samma som namnet på en ”High Street-butik”. Tapeterna är ganska dyra och oftast blommiga. Personligen har jag aldrig lyckats hänga en Laura Ashley-tapet med bra resultat – och jag gillar dem inte alls. Men det är min personliga uppfattning förstås.
Om du ska måla på tapeten, använd en övermålningsbar tapet av god kvalitet eller en underlagstapet i form av t.ex. glasfiberväv.

Hur hittar du bra kvalitetstapeter?

Vad jag gör är att bara köpa dem från måleributiker, istället för från butiker på ”fina gatan” eller det stora byggvaruhuset. Med det menar jag inte att butiken på ”fina gatan” eller stora gör-det-själv-kedjor inte har bra tapeter – jag säger bara att de tenderar att sälja en blandad kompott av tapeter. Måleributiker, som främst tillgodoser professionella målare och inredare, säljer på det hela taget bara kvalitetsprodukter och till mycket rimliga priser. The Dulux och Crown Merchants är bra och det är också Brewers Decorators’ Merchants.

Ju tjockare tapet desto bättre. Tjockare tapeter är slitstarkare, de drar sig mindre och tyngden kommer enbart att hjälpa dig att få rakare linjer och skarvar. Ja, de kommer att kräva mer lim, men det är en minimal kostnad. Om du använder underlagstapet eller glasfiberväv bör du välja 1 200 grader, eller gå till och med upp till 1 400. När det gäller att hänga tapeten, kommer en tjockare tapet skarva mot den sista våden så mycket bättre än en tunn tapet.
Om tapeten du valt är den du slutligen vill ha (alltså inte en underlagstapet som du ska efterbehandla) skulle jag alltid välja en tjockare tapet och inte en väv-tunn. Om du inte ska ha en enfärgad eller randig tapet (lodrät rand), så kommer det oundvikligen att behöva göra en viss mönsterpassning. Välj därför inte en tapet med ett så komplext mönster att det blir ett helvete att mönsterpassa varje våd på väggen.

Tips för att tapetsera

Mät dina väggar och köpa tillräckligt med tapet, med samma batchnummer på varje rulle, för att göra hela jobbet på en gång. Skulle du tapeten ta slut och du behöver köpa mer, är det inte säker att du hittar tapeter med samma batchnummer igen – och då kan färgen variera avsevärt. Så köp allt du behöver i ett svep. Om du köper från en färghandlare eller målarbutik är chansen stor att du kan returnera det du inte använder, så länge rullen är oöppnad och du har kvittot kvar.
De enda tapeter som du kan köpa var som helst, utan risk alls, är fiberväven. Den var mycket populär på 60-talet och 70-talet, men finns fortfarande och har sin plats, särskilt om du har väggar som är i dåligt skick. Om du ser att du på inget sätt kommer att kunna få en slät vägg med raka linjer så kanske fiberväven är svaret. Du kan överlappa den utan alltför för stora problem, du behöver inte mönsterpassa – normalt målar du på fiberväven efter uppsättning och då kan du dölja en hel del problem med färgen.

Tapetsering är aldrig den ”enkla vägen”, så gör det enkelt för dig själv genom att i första hand välja rätt typ av tapet.

  • Välj en tjockare tapet.
  • Ju mindre mönsterpassning, desto enklare.
  • Köp inte billigt skräp.

OBS: De senaste erfarenheterna har visat mig att det idag finns en stor mängd importerade europeiska och kinesiska tapeter på den svenska marknaden. Många av dem är tydligen av hög kvalitet och inte billiga. Dock verkar kvaliteten inte vara av den normalt högre standarden vi är vana vid och de drar sig antingen för mycket när de limmas eller så vrider de sig. Och de verkar faktiskt krympa när du har klistrat dem. Detta orsakar problem. Felet är inte i utformningen av mönstret, men den sämre tillverkningen av ytskiktspappret. Personligen överväger jag nu att antingen bara använda svensktillverkade tapeter eller att inte tapetsera alls längre. Jag måste undersöka detta ytterligare, men jag skulle råda alla som köper tapeter att välja dem med stor omsorg och bara köpa svenska kvalitetstapeter.