Målarbloggen – Allt inom måleri och tapetsering

Att välja tapet

Det finns otroligt många tapeter att välja mellan. Inte nog med det, det finns olika material som tapeten är gjord utav också. Det gör att de fyller vissa funktioner. En tjock tapet är oftast lättare att sätta upp om du är nybörjare och är osäker på hur man gör. Det tjocka papperet har en förmåga att trycka sig själv uppåt mot taket en aning och till tapeten näst intill. Detta gör att den själv gör jobbet åt dig, kan man säga. Den breder ut sig av sig själv.

Men vilken tapet ska man välja?

Det kan vara svårt att veta men det finns saker som du kan tänka på och det kan göra valet enklare. Tänk över vilken färg du tycker mycket om och hur resten av huset är utformat och tapetserat. Det bästa är om du lyckas få en enhetlig bild över husets inredning och tapetsering. Om du blandar många olika färger med varandra så kommer du kanske att känna dig vilsen och det ger ett stökigt intryck.
Låt husets alla rum gå i en speciell stil. Om du ska inreda barnrum så kan du tänja lite på gränserna och använda lite starkare färger. Det kommer barnen att uppskatta.

Många gör detta fel när de ska välja tapet

Det som många gör fel är att man väljer en tapet och inreder efter vad sina gäster skulle ha tyckt om. Man vill ju kunna visa upp sitt hem och få trevliga kommentarer och då blir det lätt att utforma efter dem och inte dig själv. Gör inte det! Det är du som ska bo i rummen och därför bör du välja en tapet som du själv tycker om.

Tänk på att alltid anlita en seriös målare i Visby när du vill få hjälp med att tapetsera eller måla om hemma.

Köpa tapeter – Detta bör du tänka på

När du ska tapetsera ett rum så finns det några saker du bör tänka på. Att köpa tapeter som kommer att vara modern under en längre tid. Det är kul att få upp nya tapeter på väggarna men det är inte ett jobb som man vill göra så ofta. Det kommer kräva mycket tid och energi för att det ska bli rätt. Kontakta en rekommenderad målare/tapetserar i Visby om du behöver hjälp med tapetseringen.

Köp tillräckligt med tapet från början

När du har valt en tapet som du känner dig nöjd med så ska välja en bra återförsäljare. Då är det viktigt att du köper tillräckligt med tapet från början. Det är för att slippa gå tillbaka till återförsäljaren och köpa mer tapet vid ett senare tillfälle. Om du får slut på tapeter hemma och behöver mer till ditt rum så kan det bli problem. När du köpte tapeten så fick du ett nummer på tapeten. Om du går tillbaka och ska köpa mer tapet så kanske du inte får samma nummer. Detta betyder att du inte kommer kunna börja där du slutade. Det kommer att bli ett hack i tapetseringen och motivet kanske inte blir enhetligt. Se därför till att alltid köpa precis så mycket tapet som du behöver.

Lämna tillbaka tapet som blir över

Om du råkar köpa tapeter och det blir alldeles för mycket över, så kan du alltid gå tillbaka till återförsäljaren och lämna tillbaka rullarna som inte är öppnade och om du har kvittot kvar. Du har ingenting att förlora.

Det kommer att ta tid och energi när du ska tapetsera men det kommer vara värt mödan om du gör det på rätt sätt. Då kommer du unna njuta om tapeten under en längre tid och lätt kunna inreda efter denna.

Tapeter – Kvalitet på tapet som är gjorda utav olika sorts papper

När du köper tapeter så är det alltid bra att kontrollera att de är av god kvalitet. Det finns faktiskt tapeter som kan flytta på sig en mindre bit på väggen. De kan krympa eller skrumpna om det vill sig riktigt illa. Se därför till att köpa tapeterna av en bra återförsäljare.

Välj en seriös återförsäljare av tapeter

När du väljer återförsäljare så är det bra att veta vad tapeterna är gjorda utav för sorts papper. Ett tjockare papper är alltid ett bra val då det är mer slitstarkt. Men att ta hänsyn till miljön är inte att förglömma. En tapet som är bra för miljön är absolut något du bör överväga att välja. Det kommer förmodligen att kosta lite mer men det är det värt.

Så hittar du bra återförsäljare av tapet

Se till att din återförsäljare verkligen är seriös och kan sin sak. Du kan hitta bra återförsäljare via internet eller genom att kontrollera återförsäljarna som finns nära dig. Jämför de olika återförsäljarna med varandra och väg fördelar och nackdelar mot varandra. De kanske har möjlighet att erbjuda dig något slags paket. Det kanske betyder att en rekommenderade målare i Visby kommer och hjälper dig att sätta upp tapeterna hemma hos dig eller att tapetseraren kan erbjuda dig ett lägre pris.

Att jämföra är att påminna tapetserarna om att det finns konkurrens. Det är bra för både dig, som köpare, och för själva företagen. Det driver dem att gå längre och att pressa priserna för att bli bättre än sina motståndare.

Så väljer du rätt tapet när du ska tapetsera om

När du ska tapetsera om i ditt tex vardagsrum så är det oftast vanligt att man inte vill kunna se skarvarna mellan tapeterna. Det kan vara väldigt svårt att få tapeten att inte synas på detta sättet och det kommer att kräva en hel del jobb. Det kan också vara så att du får skära bort en hel del tapet från rullen för att få det att passa. Det är nästan omöjligt att undgå att det kommer bli skarvar. Även om du väljer att tapetsera rummet själv eller om du anlitat en professionell tapetserare i Visby så kommer du ändå troligen att kunna se skarvarna. Så är det bara.

Tips för att välja tapeter

Välj en tapet som du tycker mycket om och passar din stil. Du ska kunna känna att du enkelt kan inreda rummet och få en mysig och bra känsla. Att välja en blommig tapet kan försvåra dina möjligheter att inreda rummet på ett bra sätt. Det finns säkert ett bra sätt att inreda det på, men du kommer att bli väldigt begränsad i dina val.

Välj en tapet som är tidlös och som är ganska neutral men som ger en fin känsla. Det kommer att bli enklare att inreda efter tapeten och det kommer att ge dig många möjligheter till att förändra inredningen med tiden. En blommig tapet kan lätt bli omodern, så tänk därför på valet av tapet mycket noga.

En tjockare tapet är oftast enklare att sätta upp än en tunn. En tjockare tapet kommer att kräva mer lim och sådant men i det långa loppet så är det du som står som vinnare, med en tapet som är slitstark och som kommer att hålla länge.

Tapetsera själv eller anlita en tapetserare?

Inredningen ändras hela tiden. Det som var modernt förr är inte så populärt just idag. Samma gäller tapeter. Tapeterna är svårare att byta ut. En duk kan man enkelt slänga och köpa ny, men en tapet kräver planering, fundering och är tidskrävande att sätta upp. Det kan då vara en bra idé att anlita någon som vet vad de gör. Du vill kunna få ett bra resultat och att det ska gå fort. Om du gör det själv så kommer du att behöva kombinera ditt jobb och vardagliga sysslor med att sätta upp tapeterna. Detta gör oftast att momentet dras ut och det blir sällan klart den tid som man hade tänkt sig från början.

Bör man anlita en professionell tapetserare för att sätta upp nya tapeter?

anlita en tapetserare för att sätta upp ny tapet

Det kan därför vara bra att anlita någon som är van och som kan lägga ner hela sin själ i arbetet. De flesta affärer som säljer tapeter kan oftast erbjuda dig hjälp med att sätta upp dem. De kanske har ett erbjudande som omfattar både tapeter och någon som sätter upp dem åt dig för ett billigt pris. Att anlita någon, kostar alltid en extra slant men det kan det vara värt. Du kan dock söka på internet efter duktiga tapetserare och se till att läsa vad andra, tidigare kunder tyckt om resultatet. Då kommer du att kunna avgöra om denna person låter intressant eller inte.

Det enklaste är ju att du gör det själv men om du inte har kunskaperna som krävs så kan det, som sagt, vara en bra idé att anlita en målare i Visby där det finns någon som vet vad de gör. Resultatet kommer att bli väldigt bra och du kommer att njuta av dina tapeter under en lång tid framöver.

Tips för dig som vill tapetsera själv

Om du är modig (eller dum nog) att vilja tapetsera själv, kommer här några råd som hjälper dig att välja rätt typ av tapeter.

Tapeter – att välja rätt sort

VIKTIGT: En vanlig myt om att tapetsera är att en väl utförd tapetsering innebär att du ”inte kommer att kunna se skarven mellan varje våd”, eller ”sammanfogningen” som det ibland kallas. Jag hävdar att detta är en myt, eftersom det finns så många variabler i tapetsera som gör att du helt enkelt inte kan garantera att tapetseringen blir ”skarvlös”. Utan att gå in på alla faktorer vill jag påstå att min erfarenhet är, att det är omöjligt för någon att garantera att skarven inte kommer att synas (ni läste det här först). Och jag har tapetserat många väggar som målare i Visby.

Några av faktorerna är: tapetens tjocklek, tapetkvaliteten, väggen och dess ytbehandling, tapetlimmet, skickligheten hos den som tapetserar, temperatur, luftfuktighet och typ av arbetsområde – och det är bara ett fåtal. Kort sagt; gör ditt bästa, men gräm dig inte över misslyckade försök att skapa osynliga skarvar.

OK, lite om att välja rätt typ av tapeter

Vad ska du göra med väggarna när de är tapetserade? Ska du måla över dem eller ha tapeten som det slutliga ytskiktet? Oavsett vilket, välj en tapet av god kvalitet. Min erfarenhet är att, här i Sverige, är god kvalitet inte lika med högt pris. Det finns ett speciellt tapetmärke, som tillverkas av ett känt namn, vilket är samma som namnet på en ”High Street-butik”. Tapeterna är ganska dyra och oftast blommiga. Personligen har jag aldrig lyckats hänga en Laura Ashley-tapet med bra resultat – och jag gillar dem inte alls. Men det är min personliga uppfattning förstås.
Om du ska måla på tapeten, använd en övermålningsbar tapet av god kvalitet eller en underlagstapet i form av t.ex. glasfiberväv.

Hur hittar du bra kvalitetstapeter?

Vad jag gör är att bara köpa dem från måleributiker, istället för från butiker på ”fina gatan” eller det stora byggvaruhuset. Med det menar jag inte att butiken på ”fina gatan” eller stora gör-det-själv-kedjor inte har bra tapeter – jag säger bara att de tenderar att sälja en blandad kompott av tapeter. Måleributiker, som främst tillgodoser professionella målare och inredare, säljer på det hela taget bara kvalitetsprodukter och till mycket rimliga priser. The Dulux och Crown Merchants är bra och det är också Brewers Decorators’ Merchants.

Ju tjockare tapet desto bättre. Tjockare tapeter är slitstarkare, de drar sig mindre och tyngden kommer enbart att hjälpa dig att få rakare linjer och skarvar. Ja, de kommer att kräva mer lim, men det är en minimal kostnad. Om du använder underlagstapet eller glasfiberväv bör du välja 1 200 grader, eller gå till och med upp till 1 400. När det gäller att hänga tapeten, kommer en tjockare tapet skarva mot den sista våden så mycket bättre än en tunn tapet.
Om tapeten du valt är den du slutligen vill ha (alltså inte en underlagstapet som du ska efterbehandla) skulle jag alltid välja en tjockare tapet och inte en väv-tunn. Om du inte ska ha en enfärgad eller randig tapet (lodrät rand), så kommer det oundvikligen att behöva göra en viss mönsterpassning. Välj därför inte en tapet med ett så komplext mönster att det blir ett helvete att mönsterpassa varje våd på väggen.

Tips för att tapetsera

Mät dina väggar och köpa tillräckligt med tapet, med samma batchnummer på varje rulle, för att göra hela jobbet på en gång. Skulle du tapeten ta slut och du behöver köpa mer, är det inte säker att du hittar tapeter med samma batchnummer igen – och då kan färgen variera avsevärt. Så köp allt du behöver i ett svep. Om du köper från en färghandlare eller målarbutik är chansen stor att du kan returnera det du inte använder, så länge rullen är oöppnad och du har kvittot kvar.
De enda tapeter som du kan köpa var som helst, utan risk alls, är fiberväven. Den var mycket populär på 60-talet och 70-talet, men finns fortfarande och har sin plats, särskilt om du har väggar som är i dåligt skick. Om du ser att du på inget sätt kommer att kunna få en slät vägg med raka linjer så kanske fiberväven är svaret. Du kan överlappa den utan alltför för stora problem, du behöver inte mönsterpassa – normalt målar du på fiberväven efter uppsättning och då kan du dölja en hel del problem med färgen.

Tapetsering är aldrig den ”enkla vägen”, så gör det enkelt för dig själv genom att i första hand välja rätt typ av tapet.

  • Välj en tjockare tapet.
  • Ju mindre mönsterpassning, desto enklare.
  • Köp inte billigt skräp.

OBS: De senaste erfarenheterna har visat mig att det idag finns en stor mängd importerade europeiska och kinesiska tapeter på den svenska marknaden. Många av dem är tydligen av hög kvalitet och inte billiga. Dock verkar kvaliteten inte vara av den normalt högre standarden vi är vana vid och de drar sig antingen för mycket när de limmas eller så vrider de sig. Och de verkar faktiskt krympa när du har klistrat dem. Detta orsakar problem. Felet är inte i utformningen av mönstret, men den sämre tillverkningen av ytskiktspappret. Personligen överväger jag nu att antingen bara använda svensktillverkade tapeter eller att inte tapetsera alls längre. Jag måste undersöka detta ytterligare, men jag skulle råda alla som köper tapeter att välja dem med stor omsorg och bara köpa svenska kvalitetstapeter.